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Saturday, October 11, 2014

Eisbein



Eisbein, meaning ice leg, is the German name for a traditional dish involving the lower part of hams hocks. It is also known as Hachse, Hechse, Haxe, Hämsche or Stelze. In Swiss German, it is known as Gnagi. The name comes from the one time use of this part to make ice skates!

I just know eisbein to be a memory laden meal that I've eaten all my life!

After my mom passed away and my father was bedridden, I would make Eisbein every Saturday afternoon. It would bubble away in the kitchen for a few hours whispering comforting memories, my dad would slowly wake up and sit up on the edge of his bed waiting. Sitting on the floor with my plate, we'd eat together and talk about my mom and the family in Germany. I didn't care that it was mostly the same conversation each week. Sometimes the conversation led to us calling Germany, but most often it just made us feel whole...like she was with us still.

What I wouldn't give to be eating an eisbein on the floor looking up and listening to my dad's stories today!

German Ham Hock with Sauerkraut

Ingredients
ham hocks (here they come in packs of four)
Sauerkraut (I use the whole bag)
1 large onion, chopped
5 pepper corns
1 bay leaf
4 tsp salt
6 cups chicken stock (I think cooking it in the stock makes all the difference)

Directions

Add all ingredients including the Sauerkraut into pot. Pour enough stock over the ingredients to cover the meat. I used about 6 cups of stock. Bring everything to a boil and let it simmer until the meat becomes soft and cooked. This takes about 2-3 hours, but this may vary.
Divide it onto plates. Add some of the meat and serve it with cooked potatoes...I always boiled my potatoes and served the eisbein on top of the potatoes.
Guten Appetit!


My cousin JUST sent me a picture of an eisbein he was enjoying at Octoberfest...his had been boiled then broiled to crisp up the skin!!


1 comment:



  1. Eisbein, was bedeutet, Eis Bein ist der deutsche Name für ein traditionelles Gericht mit den unteren Teil der Schinken Sprunggelenke. Es wird auch als Hachse, Hechse, Haxe, Stelze oder Hämsche bekannt. In Schweizerdeutsch, wird es als Gnägi bekannt. Der Name kommt von dem einmaligen Gebrauch dieses Teils Schlittschuhe machen! Ich weiß nur, Eisbein, eine Speicher beladen Mahlzeit, die ich schon mein ganzes Leben gegessen! Nach dem Tod meiner Mutter weg und mein Vater war bettlägerig, würde ich Eisbein jeden Samstag Nachmittag. Es wäre Blase entfernt in der Küche für ein paar Stunden flüstert beruhigend Erinnerungen, mein Vater langsam aufwachen würde und sitzen auf dem Rand seines Bettes warten. Sitzt auf dem Boden mit meinem Teller, würden wir zusammen essen und reden über meine Mutter und der Familie in Deutschland. Es war mir egal, dass es jede Woche war meist der gleiche Gespräch. Manchmal führte das Gespräch auf ruft uns Deutschland, aber meistens ist es nur hat uns das Gefühl ganze ... wie sie bei uns immer noch. Was würde ich nicht geben, essen ein Eisbein auf dem Boden nach oben und hörte mein Vater Geschichten heute! Deutsch Ham Hock mit Sauerkraut Zutaten Schinken Sprunggelenke (hier kommen sie im Viererpack) Sauerkraut (ich benutze die ganze Tüte) 1 große Zwiebel, gehackt 5 Pfefferkörner 1 Lorbeerblatt 4 TL Salz 6 Tassen Hühnerbrühe (ich glaube, es kochen in die Aktie macht den Unterschied) Wegbeschreibung Alle Zutaten einschließlich der Sauerkraut in den Topf. Gießen Sie genügend Vorrat in den Zutaten, um






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